Caramella Fashion използва "бисквитки" ("кукита"), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване в сайта. Продължавайки да разглеждаш caramella-online.com, ти се съгласяваш с нашата политика за използване на "бисквитки".
Съгласявам се
5 основни правила за съчетаване на цветовете

5 основни правила за съчетаване на цветовете


Съчетаването на цветовете се смята за висш пилотаж в модата. Всъщност, както вече стана дума, то се базира на пет основни правила и достатъчно практика. Така се изработва усет, който изглежда на непросветените като висша форма на талант, вродена дарба за постигане на цветова хармония.

1. Монохромна хармония

Съчетаване в рамките на един цвят. Един цвят в случая е един сектор, означен с число. Например 9 – синьо. Това е просто – често обличаш сини дънки със синя риза. Но – внимание! Добрата комбинация са отенъците поне през един – бледосиньо с тъмно или яркосиньо. В противен случай твърде близките нюанси обезличават тоалета.

Друга особеност е, че двата цвята могат да участват равностойно – тъмна пола и светла блуза, светъл панталон и тъмен пуловер – както ти харесва, или както го налагат особеностите на фигурата ти.

2. Противоположна хармония

Срещу 9 се намира сектор 3 – оранжево. Ярките цветове са в дълбок контраст и затова е задължително да са в отношение фон и акцент. Представи си яркосин панталон и искрящо оранжева блузка. Чуваш ли вече как хихикат зад гърба ти минувачите? А сега – на синята рокля добави оранжева чантичка. Или обратното. Впечатлението е съвсем различно.

Ако намалиш контраста между цветовете, имаш още две възможности. Затъмни единия цвят и тогава спокойно над тъмносините дънки сложи яркооранжева ризка. Или го изсветли. Комбинацията между жакет с бледия цвят на пудра и синя рокля винаги се е смятала за проява на стил.

3. Близка хармония

Цветовете са два съседни, например 9 и 10 – синьо и синьо-зелено, 5 и 6 – червено и червено-виолетово, жълто и жълто-зелено – 1 и 12. Тук няма строги изисквания за пропорциите. Комбинирай така, както ти хареса – розова блузка с винена пола, жълтозелена рокля с бледо-жълто фишу и т. н.

4. През три цвята на четвъртия

Примерно основните жълто, червено и синьо (1, 5, 9). Или 2, 6 и 10 – жълто-оранжев, червено-виолетов, синьо-зелен. Можеш да се възползваш и от трите. Двата – примерно червеното и синьото да са равностойни, а жълтото да е акцент – пола, жилетка, чанта и/или обувки. Но можеш да работиш и само с два от тях – по твой вкус – да речем – синя рокля и червени обувки.

Възможностите се увеличават, когато цветовете се изсветляват или потъмняват – тъмносин костюм и розова блуза, бледосиньо шалче на яркожълта блузка и т. н.

Обърни внимание, че е възможно дори съчетанието на топли и студени краски. Изискването е, ако твоят цветотип е топъл, студеният цвят да е акцент и да е далече от лицето ти. Примерно – школадова рокля и чантичка в студен оттенък на жълтото.

5. През два цвята на третия

Можеш да броиш откъдето си искаш – червеното (5) съчетаваш със синьо-виолетовото или жълто-оранжевото. Жълтото (1) – с червено-оранжевото или синьо-зеленото. На тъмносините панталони (9) отлично ще стои по-светъл нюанс блузка от червено-виолетовото (6).

Възможностите, които разкриват петте правила за цветовите съчетания, ще доведат до пълноценно използване на дрехите в градероба ти. Когато свикнеш с тях, ще видиш, че що се отнася до цвета винаги ще се намери с какво да комбинираш всяка блузка, топ, пола. А това пък ще ти позволи да изглеждаш всеки път различно, без непременно да си с нова дрешка.

Очаквай повече по темата в следващите статии.

Харесваш тази статия? Сподели я в любимата си социална мрежа:

Подобни статии

    Абонирай се и вземи 10% отстъпка веднага!

    Напиши коментар

    * Име

    * E-mail: (не се вижда от останалите)

    * Коментар: