Изкуствени влакна и синтетика

Изкуствени влакна и синтетика

Разликата между синтетични и изкуствени влакна

В ежедневието обикновено не се прави разлика между тях, а тя е много съществена.
Едните са получени в резултат на синтез на органични съединения, осъществяван на базата на петрола – те са изцяло дело на човека и нямат аналог в природата.

Вторите се получават след химическа манипулация на напълно природна суровина – целулоза. А тя изгражда и нишките, добивани от памука, лена и другите влакнодайни култури. Така че, ако трябва да сме точни – те са някъде по средата – между синтетика и естествени материи.

От създаването им насам качествата им са чувствително подобрени и непрофесионалист трудно може да ги отличи от естествените.

Характеристика на най-използваните изкуствени влакна и начин на поддържане

Вискозните и ацетатни тъкани могат да наподобяват лен, памук, вълна, коприна – зависи от начина на обработка. Те са лъскави или матирани, меки, падат красиво. Багрят се чудесно. Създават усещане за прохлада, поемат влагата, пропускат въздуха и не запарват. Не се наелектризират.

Много здрави са, когато са сухи, но лесно се нищят. При намокряне са силно чувствителни. Пери ги с хладка вода и щадящи препарати. Ако ползваш пералня, нека барабанът да не е претъпкан. Не ги центрофугирай, изстисквай и усуквай. Не ги суши в сушилня и не ги глади на висока температура. Най-добре спазвай стриктно указанията на етикета или се грижи за тях като за естествена коприна.

Търси дрехи, в които вискозата е в комбинация с памук или полиестер.

          

Характеристика на най-използваната синтетика и грижи за нея

Основните групи, използвани в текстила за модната промишленост са:
• полиестер,
• полиамид (найлон),
• полиакрилнитрил
• спандекс (еластан, ликра).

Те са много здрави и гъвкави, трудно се мачкат, някои не се нуждаят от гладене, не се деформират при нормални условия – плисета и солеи се правят с предпочитание от тях. Багрят се отлично. Не ги нападат микроорганизми и насекоми. Лесно се перат и съхнат. На вид имитират успешно памучни, ленени, вълнени и копринени платове.

Лесно се завалват и правят топчета по повърхността си. Натрупват статично електричество и задържат миризми. Не поемат влагата и запарват – особено лятото.

Слабото им място е прането, сушенето и гладенето при по-висока температура. Облеклото понякога се намачква така, че да не може да се ползва или пък да се стопи под горещата ютия. Затова бъди внимателна и следи указанията на етикета. Ако не бива да се глади, оправи внимателно с ръце и суши върху кърпа или на закачалка. Чорапогащите пери в пералня в памучна торбичка – ще се запазят по-добре.

Харесваш тази статия? Сподели я в любимата си социална мрежа:

Подобни статии

  Абонирай се и вземи 10% отстъпка веднага!

  1 Коментара

   • tania
    яну 4, 2024

    Wonderful Article! - <a href="https://medium.com/@Tstoto-Login/unduh-aplikasi-mobile-tstoto-login-akses-lebih-mudah-dan-aman-602381a2602f">tstoto</a>

  Напиши коментар

  * Име

  * E-mail: (не се вижда от останалите)

  * Коментар:

  Въведи кода от картинката: