Знаеш ли към кой цветотип спадаш

Знаеш ли към кой цветотип спадаш

Защо понякога изглеждаш зашеметяващо дори в семпла, с нищо не блестяща дрешка? Защо се случва да си незабележима и безлична в скъп, стилен тоалет? Всичко опира до цветовете. Има такива, които подчертават лицето ти. Но има и такива, които някак го „скриват“ – вижда се дрехата, но не и стопанката й. Как да разбереш кои цветове ти подхождат и да извлечеш максимум полза от тях?

Най-простият тест за подходящ цвят

Най-простичкият и ефективен начин е да погледнеш внимателно в огледалото, когато обличаш нещо. Обърни внимание какво виждаш първо. Ако това е лицето ти, и другите ще забелязват първо него и после роклята. Ако е шармантният тоалет – и другите ще те възприемат като ходеща закачалка за хубава дреха.

Обичайно при пробване на нов тоалет дамите гледат как стои той на тялото им, приляга ли добре кройката, по мярка ли им е, чувстват ли се удобно. Това е много важно – безспорно. Но все пак – увери се, че новата ти блузка (примерно) работи наистина за теб.

Какво е цветотип

Това е цветовото съчетание на кожата, очите и косите на човека. Разбира се – естествените, без боя, гримове и загар. Цветотипът може да е студен и топъл. Студеният се разделя на лято и зима. Топлия – на пролет и есен.

Един от основните признаци за студения или топлия цветотип е подтонът на кожата на лицето ти. Ако той е жълтеникаво-златист – спадаш към топлия. И най-добре ще ти стоят топлите цветове – гримът, цветът на косата, дрехите. Ако кожата ти е с розов към син (сивкав) подтон – спадаш към студения. Казват още, че може да се ориентираш и по това, дали се е променил цветът на косата ти от рождение до зряла възраст. Ако да – значи си с топъл колорит. Ако никак не се е променил – със студен.

                                             

Цветотип „пролет“

Кожата е с топъл прасковен цвят. В същото време е прозрачна и бледа, има лек златист оттенък и често е с руменина. Луничките са златисто-кафени. Дамите „пролет“ са естествени блондинки. Косите им имат златист към леко риж жив отблясък. Дори когато са по-тъмни – към медно или кестеняво, са със златист оттенък. Очите са светли – сиви, сини, сиво-сини и сиво-зелени, златисто кафени или тюркоазени.

Цветотип „лято“

Кожата е прозрачна, тънка, от много светла, през хладно розово към светло бежово с леко сивеене. Възможно е да има лунички със сивкав отенък. Лесно добива тен. Косите са светли до тъмноруси, но задължително с пепеляв нюанс. Очите са от кафяви и орехови през синьо-зелени и тъмносини до светлосини и сиви.

Цветотип „есен“

Много светла кожа с нюанси на слонова кост, на шампанско, праскова или златисто-бежово. Няма руменина и не прави добър тен. Луничките са рижи или жълто-кафяви. Цветът на косата е по-скоро риж, или поне с рижи нюанси – руса, светлокестенява, кафява. Очите са кехлибарени, зелени, тюркоазни, орехови, тъмнокафени.

Цветотип „зима“

Кожата е порцеланова с равномерен хладен синкав отенък. Може да е по-светла, но стига и до смугла. По-плътна е от тази на „лято“ и като цяло лицето е по-контрастно. Загаря с леко маслинов тон. Косата е от тъмно кестенява към черна, но може да е и пепеляво руса. Очите са тъмни – сини, сиво-сини, тюркоазени, орехови, тъмнокафяви до черни.

Позна ли се в някой цветотип

Ако не се разпознаваш в никой от основните цветотипове, вероятно принадлежиш към някоя от групите на зашеметяващо многобройните смесвания и преливания. Да не говорим, че при пречисляване на една дама към една или друга категория има и голяма доза субективизъм – всеки има различно усещане за цвят и колорит.

Затова обърни внимание с дрехи в кои гами изглеждаш добре, кои подчертават лицето ти, придават му свеж и здрав вид. После се придържай към тях.

Знаеш ли кои са основните правила при съчетаване на цветовете? Провери ТУК!

Харесваш тази статия? Сподели я в любимата си социална мрежа:

Подобни статии

  Абонирай се и вземи 10% отстъпка веднага!

  Напиши коментар

  * Име

  * E-mail: (не се вижда от останалите)

  * Коментар:

  Въведи кода от картинката: