3 допълнения към правилата за съчетаване на цветовете

3 допълнения към правилата за съчетаване на цветовете

Някои дами цял живот се обличат единствено в монохромни съчетания. Други стигат до хармонията по съседство (близка хармония). За съчетания според принципите на противоположната хармония, през два цвята с третия или през три цвята с четвъртия се иска достатъчно самочувствие, желание за експериментиране и съзнателно формирани умения и навици.

Ако към вече описаните правила добавиш още няколко забележки, изборът вероятно ще стане по-лесен.                                                                                                                

Топли и студени цветове

Най-общо – топли цветове са всички, които включват жълто и червено. Има ли синьо – става дума за студен цвят. Ако погледнеш цветовия кръг, разделението минава по линията между 49 и 60 и 115 и 126. Правилото е, че не бива да участват равностойно в един тоалет студен и топъл цвят. Единият винаги трябва да е допълващ – обувки, чанта, коланче, якичка, шал, бижу – някакъв акцент.

Смята се, че изборът на студен или топъл цвят зависи от цветотипа на жената. На практика много по-често се определя от самоусещането на дамата и от вече изградените й цветови предпочитания.

Неутрални цветове

Това са ахроматичните бяло, черно и полученото от смесването им сиво. Ако погледнете цветовия кръг, по посока на вътрешността му към хроматичните цветове е добавено бяло, а по посока на периферията му – черно. Когато бялото или черното преобладават чувствително над хроматичния цвят, към който са добавени, се получава отново неутрален цвят, но със съответния оттенък.

По правило неутралните краски не се броят за цвят. Това позволява да правиш съчетания с повече от три цвята, без да нарушаваш добрия вкус. (Според добрия вкус не бива в един тоалет да има повече от три цвята). Така ако към комбинация от бяло, черно и бежово добавиш червено, се получава свеж и запомнящ се образ.

Неутралните цветове имат още една благодатна функция – смекчават и приглушават съчетанията на ярките и наситени цветове. Сиво сако или жилетка в подходящ нюанс умиротворяват и омекотяват излъчването на жълтото на блузката и червеното на панталона.

                                                 

Цветово детайлиране

Налице е, когато цвят, присъстващ в една част на тоалета, се повтаря в друга. То издава внимание към детайла и умение да виждаш облеклото си като едно цяло, усет за стил.


Избраният модел е пример как е възможно да си облечена в повече от три цвята и въпреки това да не нарушаваш каноните. Много пъстрите щампи на роклите обаче налагат всички останали части и допълнения да са в някой от използваните цветове или в неутрален – примерно – в бяло, в черно, в бледобежово – според общата цветова гама.

Готова ли си да експериментираш?

Харесваш тази статия? Сподели я в любимата си социална мрежа:

Подобни статии

  Абонирай се и вземи 10% отстъпка веднага!

  1 Коментара

   • tania
    яну 4, 2024

    Wonderful Article! - <a href="https://medium.com/@Tstoto-Login/unduh-aplikasi-mobile-tstoto-login-akses-lebih-mudah-dan-aman-602381a2602f">tstoto</a>

  Напиши коментар

  * Име

  * E-mail: (не се вижда от останалите)

  * Коментар:

  Въведи кода от картинката: