Разпознаваш ли тъканите

Разпознаваш ли тъканите

Разликата между материя и тъкан

Може би ти се струва, че няма кой знае какво значение, каква е разликата между двете, и че в края на краищата все става дума за платното, от което е изработена дрехата ти. Няма да си много далече от истината – с едно уточнение – това са различни характеристики. При това и двете – много важни за качествата на облеклото.

Материята може да е естествена, изкуствена или синтетична. Още – памучна, вълнена, вискозна или от полиестер. Ще рече – става дума за произхода и състава на самите влакна. Те определят поведението й при пране, гладене, излагане на слънце и взаимодействието с тялото ти – дали е топла или държи хладно, дали поема потта или не.

Тъканта се определя от начина, по който са преплетени и свързани една с друга тези нишки. Това е показателно за текстурата, дебелината, пухкавостта или гладкостта, подсказва дали е достатъчно „изпечена” за да стане за мъжки костюм или пада „меко” и става за драпирана рокля. И може да е изработена както от естествени, така и от изкуствени влакна.


Видове сплитки

Това е начинът по който се преплитат нишките по дължина (основа) и ширина (вътък) при тъкането. Има три основни вида:
•    „лито” – най-старата, най-простата и най-използваната – класически пример – туид – за палта и костюми, но и тафта;
•      „кепър” – по-мека, но по-малко здрава от „лито”, така се произвежда кашмирът;
•    „атлаз” – най-сложна и най-ефектна, изтъканото платно е лъскаво от едната страна и матово от другата – пример за нея е бархетът, участват минимум пет нишки.

Съществуват още произволни и сложни сплитки. От комбинацията им, от различните по обработка, дебелина, текстура и състав прежди и от последващите довършителни операции се получава невероятното разнообразие от платове на пазара. Всеки от тях е подходящ за определен тип облекло.

Има и плетени платове – различават се по това дали бримките вървят надлъжно или напречно.


Ефектни тъкани, използвани в модната промишленост

•    Сатен – както стана дума – получава се при използване на „атлаз”. Може да е изтъкан от различни влакна – естествени, изкуствени, синтетика. Разбира се – най-качествени са памучните и копринените сатени.
•   Шифон – изработен е от усукана, тънка и здрава прежда, преплетена рехаво. Той е прозрачен, лек, ефирен. Обработва се трудно, но тоалетите от него са елегантни и красиви.
•    Трико – обикновено е плетено, но може да е и тъкано. Много обичано от дизайнерите и потребителите. Облеклата са удобни, меки, комфортни.

Познаването на материалите ще ти помогне при подбора на твоите дрехи и на умението ти да се грижиш за тях.

Харесваш тази статия? Сподели я в любимата си социална мрежа:

Подобни статии

  Абонирай се и вземи 10% отстъпка веднага!

  1 Коментара

   • tania
    яну 4, 2024

    Wonderful Article! - <a href="https://medium.com/@Tstoto-Login/unduh-aplikasi-mobile-tstoto-login-akses-lebih-mudah-dan-aman-602381a2602f">tstoto</a>

  Напиши коментар

  * Име

  * E-mail: (не се вижда от останалите)

  * Коментар:

  Въведи кода от картинката: