Как правилно да си играеш с цветовете – основни представи

Как правилно да си играеш с цветовете – основни представи

Талант ли е умението за цветово комбиниране

Ужасно харесваш свежите и смели цветови комбинации в облеклото, но смяташ, че това е въпрос на специален талант и никога не се осмеляваш да пробваш. Смешноватите клоунски визии, които наблюдаваш по улиците, допълнително те обезсърчават. Нека да разсея заблуждението ти. Всичко е наука и правила. Образуването на цветовете, цветовата хармония и дисхармония, съчетаването им – не само в облеклото, но и в обзавеждането, изобразителното изкуство – навсякъде.

Когато научиш правилата, ще ти е необходимо малко практика в използването им, за да започнеш да се обличаш с онзи премерено провокативен шармантен стил, който виждаш по подиумите и в скъпите женски списания.

Цветовият кръг

Вероятно си спомняш от часовете по рисуване – има три основни цвята – жълто, червено и синьо (1, 5, 9). От директната комбинацията между тях се получават съставните оранжево, лилаво и зелено (3, 7, 11). От сливането на основен и съставен се получават сложните жълто-оранжев и червено-оранжев (2,4), червено-виолетов и синьо-виолетов (6,8), синьо-зелен и жълто-зелен (10, 12).

Може би вече се питаш къде са бялото и черното? Теоретически те се смятат за липса на цвят и са двата основни ахроматични, неутрални цвята. Бялото в този смисъл е присъствие на всички
цветове с яркост, при която човешкото око вече не ги различава. Черното пък е пълно отсъствие на яркост, на светлина, на цвят. От сливането им се получава сивото, вторичен неутрален цвят.

Всички останали милиони цветове са резултат от смесване между вече изброените плюс черното и бялото. В полетата с номерата са разположени така наречените чисти цветове от спектъра – виждаш ги в дъгата след дъжд. От тях към центъра нюансите са
получени с добавяне на малко бяло. От тях към периферията е добавено по малко черно. Така се получават розовото и кафявото в лъч 5, бледозеленото и
тъмнозеленото в лъч 11 и т. н.

Съчетаване на цветовете

Ахроматичните 

Съчетаването на дрехи в бяло, черно и различните нюанси на сивото е класика и трудно можеш да сбъркаш. Освен ако не се облечеш изцяло в близки, но различими нюанси на сивото. Неутралните цветове много добре понасят комбинации с всички останали – отново с особено внимание към сивото.

Ако се огледаш около себе си, повечето хора се ограничават в подобен род съчетания и затова често приличат на униформени.


Хроматичните 

Тук, поради практически безкрайната палитра, има ред правила. Основните са пет и те никога не биха те подвели. Тези правила ще ти предложа следващия път. Ще се спра не само на това, кой с кой цвят е добре да се съчетава, но и дали могат да са равностойни в тоалета, или единият трябва да е основен, а другият – акцент.

Правилата за цветовете са прости, но познаването им прави визията ти магична.

Виж всички модели тук

Харесваш тази статия? Сподели я в любимата си социална мрежа:

Подобни статии

  Абонирай се и вземи 10% отстъпка веднага!

  2 Коментара

   • kolinishop.bg
    мар 31, 2017

    Много полезна информация. Вече няма оправдания за грешно съчетание на цветове.

   • Caramella Fashion
    апр 9, 2017

    Благодарим ви! За да сме ви наистина полезни, скоро ще публикуваме и конкретните правила за съчетаване на различните цветове и цветови гами.

  Напиши коментар

  * Име

  * E-mail: (не се вижда от останалите)

  * Коментар:

  Въведи кода от картинката: