Caramella Fashion използва "бисквитки" ("кукита"), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване в сайта. Продължавайки да разглеждаш caramella-online.com, ти се съгласяваш с нашата политика за използване на "бисквитки".
Съгласявам се
Умееш ли да планираш времето и работата си

Умееш ли да планираш времето и работата си

Влезе ли септември, започва най-активният бизнес сезон. Дори и да не се връщаш сега от отпуска, задачите се умножават главоломно. Времето не стига, захващаш една, недовършваш я, започваш друга. Накрая си цялата кълбо нерви и на тръни очакваш да те попитат кое докъде е. За да не се случва това, е необходимо добро планиране и правилно определени приоритети.

Какво значи приоритетност на задачите

„Приоритет“ ще рече предимство. Да дадеш приоритет на нещо, означава да му дадеш предимство, да го изведеш начело в списъка.

Има два основни подхода в определяне на приоритетите – по важност и по срочност. Най-важната задача може да не е с най-кратък срок, но пък обикновено е по-сложна и изисква повече време. Срочните задачи може да не изискват много усилия, но точно поради това често се отлагат до последно и се просрочват.

Как да определяш приоритетите

Необходимо е да намериш баланса между важност, сложност и спешност. В ежедневния ти план трябва да намерят място както най-бързите, така и най-трудните проблеми, за да не изостават. Тук нещата са изцяло зависими от твоите лични особености и характер.

Като начало прегледай ангажиментите си и определи най-спешните. После определи изискващите най-малко време. Заеми се с тях. Това ще ти позволи бързо да разчистиш максимално на брой неща. Ще рече – спестяваш си максимум от възможните просрочвания и свързаните с тях неприятности. В останалото време спокойно работи по дългосрочните проекти.

Можеш да започнеш деня си с най-сложния (макар и дългосрочен) проект. Така работиш на свеж ум, докато си отпочинала и бодра. Когато отхвърлиш предвиденото по него, се заеми със спешните неща. Недостатъкът на този подход е, че рискуваш времето да не стигне за работата, която е „за вчера“. Възможно е тази мисъл да те кара да стоиш на тръни и да влошава производителността и творческото ти мислене.

Изпробвай и двата подхода. Скоро ще разбереш сама, кой от тях те прави по-производителна и най-вече – по-спокойна и удовлетворена.

Научи се да разпределяш добре времето си

И най-доброто структуриране на приоритетите няма да помогне, ако плануваното за деня изисква два пъти повече време. Примерно – когато оперативките и съвещанията не са записани като време в твоя план, то задачите, които ги дублират, директно отпадат.

Бъди реалистка! Ако нямаш още достатъчно опит и ти е трудно да определиш кое колко време отнема, нека дневният ти график предвижда по-малко. Като резерв определи още две-три задачи. Скоро ще се научиш да планираш времето си безпогрешно. Стига, разбира се, да не поглеждаш на всеки десетина минути личния си мейл и какво се случва в социалните мрежи.

Харесваш тази статия? Сподели я в любимата си социална мрежа:

Подобни статии

    Абонирай се и вземи 10% отстъпка веднага!

    Напиши коментар

    * Име

    * E-mail: (не се вижда от останалите)

    * Коментар: