Caramella Fashion използва "бисквитки" ("кукита"), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване в сайта. Продължавайки да разглеждаш caramella-online.com, ти се съгласяваш с нашата политика за използване на "бисквитки".
Съгласявам се
Деловият дрескод и есента

Деловият дрескод и есента

Забелязваш ли как лятното пъстрило вече влезе в един по-строг и по-консервативен стил? То е не само защото идва есента, но и защото хората около теб вече са на работа. А деловият дрескод е доста различен от свободното облекло на лежерните отпускарски дни.

Какво е дрескод

Едва ли за пръв път се сблъскваш с тази дума и вероятно интуитивно вече се досещаш – това е начинът на обличане, характерен за определено място, определено време и събитие.

Корените му са в естествено сложилите се различни дрехи за ловците и земеделците, за по-заможните и хората със скромни възможности. Било е време, когато определени цветове са били запазени само за владетелите и приближените им и когато по дрехите са различавали омъжените от свободните жени.

                                       

Деловият дрескод

Нарича се още бизнес дрескод (dress-code) и е характерният начин на обличане в офисите. Колкото по-голяма е компанията и колкото по-висока е позицията ти, толкова по-строг е дрескодът. На места той дори е преминал в стилна, красива униформа, която е част от бранда и обществения образ на организацията.

Ролята на деловия дрекод е да създава добро първо впечатление на клиенти и партньори, да представя служителите като сериозни, внушаващи доверие хора, да предизвиква усещане за стил и класа.

Основните изисквания на деловия дрескод

Строгост, минимализъм и простота са най-типичните черти на облеклото за работа. В същото време е в сила негласното изискване за качество и класа. Дрехите трябва да са максимално изчистени, в тъмни или неутрални тонове; материята, кройката, изработката трябва да са безупречни. Чистотата и спретнатият вид се подразбират.

За дамите бизнес гардеробът включва панталони, рокли, поли и костюми. Базовите цветове са черно, тъмно синьо, убито кафяво. За лятото са позволени и по-светли – екрю, бежово. Ризите и блузите са бели или светли. Крещящите цветове, агресивното червено, неонът са изключени. Фриволните финтифлюшки, съблазнителните деколтета, късите поли, разголените крака и ръце са недопустими. Обикновено във фирмите, в които дрескодът е точно дефиниран или достатъчно строг, заедно с длъжностната си характеристика получаваш и указания за очаквания начин на обличане.

                                             

Когато дрескодът на твоето работно място не е чак толкова строг

Повярвай, в този случай е дори по-трудно и си проличават веднага чувството за мярка, стилът и вкусът на дамата. Това, че няма точни изисквания, съвсем не значи, че можеш да отидеш на работа, както ходиш на приятелско събиране. Неписаните правила продължават да важат, и ако искаш да те приемат като сериозна, заслужаваща доверие колежка и партньорка, обръщай повече внимание на обличането си.

Дължината на полите и роклите ти да е около коляното, деколтетата да са обрани, цепките – не дълбоки. Панталоните да са свободни, да покриват обувките и под тях да не личи бельото. Блузките да са с ръкав или поне не твърде изрязани на рамото. Сакото е обичайна част от визията на работещата жена.

Подбраните модели, които виждаш, са ориентир какво е допустимо, когато няма строго фиксиран дрескод на работното ти място.

Успех!

Искаш ли да разбереш кои са модните тенденции за Есен 2017? Научи ги тук!

Харесваш тази статия? Сподели я в любимата си социална мрежа:

Подобни статии

    Абонирай се и вземи 10% отстъпка веднага!

    Напиши коментар

    * Име

    * E-mail: (не се вижда от останалите)

    * Коментар: